Ruzie tussen Rusland en Turkije door neerschieten vliegtuig

Rusland en Turkije hebben ruzie met elkaar. Rusland is boos omdat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht heeft geschoten. Het zou zonder toestemming boven Turkije vliegen en de Turken wilden zichzelf beschermen, zeggen ze.

Welles/Nietes

'"Onzin", zegt Rusland, "de piloten vlogen wel vlakbij de grens, maar waren boven Syrië. Ze waren onderweg om de terroristische organisatie IS aan te vallen."

"Nee hoor", zegt Turkije, "Jullie vlogen boven ons land en we hebben de piloten gewaarschuwd."

Zorgen

De Turkse regering maakt zich zorgen over de aanvallen die Rusland uitvoert bij de grens met Turkije. In het gebied wonen veel mensen met een Turkse achtergrond.

Misverstand

Het is niet voor het eerst dat de landen hier ruzie over maken. In oktober vlogen er ook al twee Russische straaljagers boven Turkije zonder toestemming. Rusland zei toen dat het om een misverstand ging.

Wereldleiders

Veel wereldleiders hopen dat de kemphanen snel ophouden. De steun van beide landen is namelijk hard nodig in de strijd tegen IS. Ruzie kunnen ze daarbij niet gebruiken. De ministers van buitenlandse zaken van Rusland en Turkije komen daarom morgen bij elkaar om te overleggen.

JINT RuslandTurkije