Wie wordt de nieuwe president van Amerika?

Wie wordt de nieuwe president van Amerika?

Wie wordt de opvolger van de Amerikaanse president Obama? De verkiezingen zijn pas in november, maar er wordt nu al gestemd. Amerikanen kiezen de komende maanden in rondes wie er mee mag doen aan de presidentsverkiezing. Dit zijn de grootste kanshebbers:

Als Hillary Clinton wint wordt ze de eerste vrouwelijke president van Amerika. Ze kent het Witte Huis al goed, want ze was minister voor Obama en haar man was vroeger president.

Een paar jaar geleden deed ze ook al mee, maar toen haalde ze de laatste ronde niet. Ze wil zich graag inzetten voor de rechten van minderheden en 'gewone Amerikanen'.

Donald Trump is multimiljonair. Vroeger gaf hij vooral geld aan kandidaten om ze te helpen, nu wil hij het liefst zelf president worden. Trump staat bekend als iemand die veel ruzie maakt en hij wil dat er zo min mogelijk buitenlanders naar Amerika komen. Hij vindt twee dingen erg belangrijk: geld en winnen.

Bernie Sanders is al 74 jaar en vooral populair bij jonge mensen. Hij wil veel doen voor arme Amerikanen en vindt dat rijke mensen meer moeten betalen.

Ted Cruz won als kind al veel debatwedstrijden en draagt graag cowboylaarzen. Hij is heel gelovig en vindt dat de regering zich met niet te veel dingen moet bemoeien.

In Amerika zijn er twee grote politieke partijen: de Democraten en de Republikeinen. Hillary Clinton en Bernie Sanders maken kans bij de Democraten en Donald Trump en Ted Cruz bij de Republikeinen. Van beide partijen staat in november één iemand in de finale om president te worden.