JJO Syrie

Eindelijk kleine kans op vrede in Syrië

Na jaren oorlog is er voor het eerst een kleine kans op vrede in Syrië. Wereldleiders van zeventien landen hebben maanden vergaderd en gezegd dat ze de gevechten en bombardementen in Syrië willen stoppen.

Vrede

Vrede in Syrië is nog ver weg, maar als er straks even niet meer wordt gevochten, is dat een stap in de goede richting. De landen hebben afgesproken dat de wapenstilstand over een week begint. Er kan dan rustig verder worden gepraat, over hoe de strijd definitief kan stoppen.

Ook kunnen hulporganisaties makkelijker naar het gebied waar nu nog zo hard gevochten wordt, om mensen te helpen met voedsel en medicijnen.

Oorlog

De oorlog in Syrië begon bijna vijf jaar geleden. Veel Syriërs waren niet tevreden over de president van het land. Ze wilden een nieuwe regering en kwamen in opstand.

Maar wie er dan in die nieuwe regering moet zitten, daarover zijn veel Syriërs het niet met elkaar eens. Sindsdien vechten meer dan 150 verschillende groepen tegen elkaar. En dat maakt het heel moeilijk om vrede te sluiten.

Slachtoffers

Sinds het begin van de oorlog zijn een half miljoen mensen om het leven gekomen en zo’n 11 miljoen mensen zijn gevlucht. Er moet dus snel een oplossing komen, vinden veel wereldleiders.

IS

Sommige terroristische groepen willen niet meedoen aan de wapenstilstand en vechten gewoon door. Zoals bijvoorbeeld IS. Op plekken waar strijders van IS zitten stopt de strijd dus niet.