Vals gespeeld bij het Nederlands voetbal

Vals gespeeld bij het Nederlands voetbal

Voor het eerst is er bewijs dat een voetballer heeft vals gespeeld bij een wedstrijd in Nederland. Voetbalbond KNVB zegt dat na een groot onderzoek.

Het zou 7 jaar geleden zijn gebeurd, tijdens een wedstrijd tussen FC Utrecht en Willem II. Ibrahim Kargbo , een speler uit Sierra Leone , zou voor de wedstrijd met gokkers hebben afgesproken wat de uitslag zou worden. Matchfixing wordt dat genoegd.

Gokken

Bij veel voetbalwedstrijden kunnen mensen geld inzetten en gokken. Ze raden dan bijvoorbeeld wat de uitslag wordt, of in welke minuut de eerste goal valt. Daar kunnen ze veel geld mee winnen.

Geld

Bij matchfixing spreekt een speler voor de wedstrijd af wat de uitslag wordt. De speler krijgt daar flink voor betaald. Degene met wie hij dat heeft afgesproken, wint veel geld. Want die heeft natuurlijk gegokt op de juiste uitslag.

Kargbo heeft altijd gezegd dat hij niet vals heeft gespeeld. Maar volgens de voetbalbond is er nu genoeg bewijs. Kargbo speelt niet meer voor Willem II, maar voor een club in Engeland. Hij kan niet worden gestraft omdat hij niet onder de KNVB valt.