Noodtoestand in Turkije: wat betekent dat?

Noodtoestand in Turkije: wat betekent dat?

Turkije is in gevaar. Dat zegt president Erdogan, de baas van het land. Volgens hem wordt de veiligheid van de mensen in het land wordt bedreigd. En dus heeft Erdogan de noodtoestand uitgeroepen.

Staatsgreep

Het heeft te maken met wat er afgelopen vrijdag gebeurde. Het ging toen mis in de steden Istanbul en Ankara; een deel van het Turkse leger probeerde de macht in het land over te nemen. Ze wilden president Erdogan aan de kant zetten, maar die liet dat niet gebeuren. De staatsgreep mislukte.

Wat gebeurt er allemaal in Turkije?

Erdogan liet de afgelopen dagen duizenden mensen oppakken. En nu komt daar de noodtoestand dus bij, die zeker 3 maanden zal duren. In die tijd heeft de president meer macht, en kan hij bijvoorbeeld mensen langer gevangen houden en ervoor zorgen dat journalisten niet meer alles mogen zeggen.

Zorgen

De president zegt dat gewone mensen niet veel van de noodtoestand zullen merken. Maar alle tegenstanders van Erdogan maken zich grote zorgen. Zij vinden dat de president steeds machtiger wordt, en dat er steeds minder vrijheid is in Turkije.