Ruimtesonde Juno 'superdicht' bij planeet Jupiter

Ruimtesonde Juno is vannacht heel dicht bij de planeet Jupiter geweest. Het onbemande ruimtevoertuig was 'maar' 4200 kilometer van de planeet vandaan. Dat klinkt ver weg, maar het is voor eerst dat een ruimtesonde de planeet van zo dichtbij onderzoekt. Juno heeft foto's van de planeet gemaakt, maar die komen pas over een paar dagen aan op aarde.

Jupiter

De planeet Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel en bestaat uit gas. Onderzoekers willen meer over de planeet te weten komen. Daarom heeft de ruimtesonde Juno allemaal meetapparatuur en een camera aan boord. Daarmee maakte de ruimtesonde eerder al een foto van de planeet, waar ook drie van zijn 63 manen op te zien zijn:

De eerste foto die Juno van Jupiter maakte met drie van zijn manen

Juno werd in 2011 gelanceerd en maakte een reis van maar liefst 3 miljard kilometer om Jupiter te bereiken. In juni kwam de ruimtesonde aan bij de planeet, maar het was erg spannend of het allemaal goed zou gaan.

Afremmen

Juno vloog met 250.000 kilometer per uur en moest op tijd afremmen, want anders zou de sonde voorbij de planeet vliegen. Dat is gelukt. Juno blijft de komende twee jaar nog rondjes draaien om Jupiter om de planeet te onderzoeken.

Over de spannende reis van Juno maakte het Jeugdjournaal eerder deze reportage:

Satelliet is na 5 jaar vliegen bij Jupiter