NOC*NSF onderzoekt seksueel misbruik in de sport

NOC*NSF onderzoekt seksueel misbruik in de sport

Het is een verschrikkelijk lastig onderwerp, waar weinig over wordt gesproken: seksueel misbruik in de sport. Bij de meeste sportclubs en trainingen gebeurt het gelukkig niet. Toch doet de sportbond NOC*NSF er nu onderzoek naar bij Nederlandse sportclubs, om erachter komen hoeveel kinderen ermee te maken hebben.

In het buitenland komen steeds meer verhalen naar buiten van sporters. Ze vertellen dat ze vroeger tegen hun wil seksuele dingen hebben moeten doen met hun coach of trainer.

Vertrouwensband

Iva Bicanic is psycholoog en weet veel over seksueel misbruik. Volgens haar is het voor kinderen die op hoog niveau sporten extra lastig, omdat ze een vertrouwensband met hun coach hebben en vaak afhankelijk zijn van hem of haar:

De trainer of coach helpt kinderen om beter te worden in de sport, waardoor ze vaak een sterke band hebben met elkaar. De ouders kennen de coach meestal goed en vertrouwen hem of haar ook. De kinderen zijn daardoor bang dat niemand hen zal geloven.
Iva Bicanic, psycholoog

Bicanic wil dat slachtoffers weten dat seksueel misbruik nooit de schuld is van kinderen.

Centrum Seksueel Geweld

Kinderen die te maken hebben met seksueel misbruik kunnen terecht bij de Kindertelefoon: 0800-0432. Je krijgt dan mensen aan de telefoon die jou kunnen helpen. Ook kun je contact opnemen met Centrum Seksueel Geweld. Daar is alle hulp die een kind nodig heeft op één plek. Het telefoon nummer is 0800-0188.

Ook kunnen sporters altijd terecht bij Vertrouwenspunt Sport: 0900-2025590.

Volgens deskundigen is het erg belangrijk om erover te praten. Met hulpverleners, ouders, een juf of iemand anders die je vertrouwt.