Voetbalbond speelde vals bij WK's in Rusland en Qatar

Voetbalbond speelde vals bij WK's in Rusland en Qatar

Een supergeheim onderzoek over voetbalbond FIFA is eindelijk bekend. Het gaat over de organisatie van de WK's in Rusland (2018) en Qatar (2022). Wat veel mensen dachten, blijkt waar: er is vals gespeeld.

Hoe dan?

Veel landen willen een WK organiseren, zodat de hele wereld kan zien hoe mooi hun land is. Voor het organiseren van de WK's in 2018 en 2022 hadden veel landen een plan gemaakt. Ook Nederland deed mee. De bazen van de FIFA moesten uiteindelijk beslissen welke landen het beste plan hadden.

In het rapport staat nu dat dit niet helemaal eerlijk is gegaan. Zo namen FIFA-bazen uit sommige landen dure cadeaus aan en dat mag niet. Ze kregen fotocamera s, handtassen, kleding, horloges, leuke reisjes en geld.

Een van de FIFA-bazen probeerde te verdoezelen dat hij geld kreeg door 2 miljoen euro te storten op de bankrekening van zijn dochter van 10 jaar. De kans is groot dat ze in ruil voor het geld en de cadeaus op bepaalde landen stemden.

En nu?

Ondanks dat er vals is gespeeld, gaan de WK's in Rusland en Qatar waarschijnlijk gewoon door. Er zijn veel stadions gebouwd en het is volgens de bond lastig om het nu nog te veranderen. De bazen die op vals spelen werden betrapt, zijn opgepakt of ontslagen.