Hulporganisatie gaat asielzoekers helpen in Nederland

Hulporganisatie gaat asielzoekers helpen in Nederland

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen gaat asielzoekers helpen in Ter Apel. Artsen van de organisatie gaan medische hulp geven.

Volgens Artsen zonder Grenzen is het bij het asielzoekerscentrum te vies en ongezond voor asielzoekers. Daarom gaat een team van vijf hulpverleners mensen verzorgen en psychische hulp geven.

Artsen zonder Grenzen helpt vaak mensen in arme landen waar grote problemen zijn, zoals een oorlog of een natuurramp. Het is de eerste keer ooit dat Artsen zonder Grenzen in Nederland gaat helpen.

Dat de hulp van Artsen zonder Grenzen nu ook in Nederland nodig is, vindt de organisatie heel erg.

Het is onmenselijk hoe deze mensen hier moeten leven.
Judith Sargentini, directeur Artsen zonder Grenzen

In het asielzoekerscentrum in Ter Apel zijn al weken grote problemen. Honderden mensen moeten buiten slapen, omdat er niet genoeg plek is voor ze. Bij de asielzoekers zijn ook zwangere vrouwen en kinderen.

Te vies en ongezond

Vorige week waren mensen van Artsen zonder Grenzen al gaan kijken in Ter Apel. Ze zeggen dat ze schrokken van wat ze zagen. Zo waren er geen douches en de wc's waren vies, zeggen de hulpverleners.

Het team sprak mensen die zich al een week niet hadden kunnen wassen. Sommigen hadden een huidziekte opgelopen, omdat het niet hygiënisch is bij het aanmeldcentrum.

Het is de bedoeling dat de hulpverleners vier tot zes weken in Ter Apel blijven. Artsen zonder Grenzen wil dat de regering en de gemeenten nu echt een oplossing gaan bedenken voor de problemen.