Meeste Israëlische militairen weg uit zuiden van Gaza

Meeste Israëlische militairen weg uit zuiden van Gaza

Een klein beetje hoop voor mensen in het zuiden van Gaza. Het Israëlische leger vecht er niet meer tegen Hamas en trekt zich terug. De situatie voor de bewoners wordt dus iets beter.

Maar er blijven grote zorgen over wat er nog staat te gebeuren. De oorlog in het gebied duurt nu al een half jaar.

Een groot deel van Gaza ligt nu in puin door de oorlog. Veel inwoners hebben geen huis meer. Zij wonen in tenten in vluchtelingenkampen.

Ze krijgen alleen eten en drinken als hulporganisaties dat mogen brengen van Israël. Dat is nu wel meer dan de afgelopen maanden, omdat Israël meer hulpgoederen doorlaat bij een van de grensovergangen met Gaza.

In Israël wachten mensen nog altijd tot ze hun familieleden weer kunnen zien, die Hamas sinds 7 oktober gevangen houdt.

Over het vrijlaten van de tientallen gegijzelde mensen Hamas en Israël gesproken in de Egyptische hoofdstad Caïro. Daar gaan Hamas en Israël ook over een wapenstilstand praten, zegt de Israëlische regering.

Wapenstilstand

Tot nu toe leveren de gesprekken niets op. De oorlog zal daarom niet snel voorbij zijn, denkt Nasrah Habiballah. Zij werkt voor het Jeugdjournaal in Israël en de Palestijnse gebieden.

Zowel de kinderen in Gaza als in Israël willen eigenlijk maar één ding. En dat is hun oude leven terug. Ze willen weer terug naar hun eigen school en spelen met hun klasgenoten, net zoals ze deden voor de oorlog.
Nasrah Habiballah, NOS Jeugdjournaal in Israël en de Palestijnse gebieden