Knikkers van Anne Frank ontdekt

Knikkers van Anne Frank ontdekt

Haar wereldberoemde dagboek kent iedereen. Maar nu is er voor het eerst speelgoed ontdekt van het Joodse meisje Anne Frank. Het gaat om een doos met knikkers die Anne aan een buurmeisje gaf toen ze moest onderduiken. De knikkers zijn nu te zien op een tentoonstelling.

Knikkers

Toosje Kupers kreeg de knikkers zelf van Anne. Die kon ze niet meenemen, toen ze zich in de Tweede Wereldoorlog moest verstoppen voor de Duitsers. Al die jaren stonden de knikkers bij Toosje in een kast. Bij een verhuizing in 2012 kwamen ze tevoorschijn en besloot ze het speelgoed naar het Anne Frank Huis te brengen. Daar zijn ze er ontzettend blij mee.

Oorlog Anne Frank en haar familie verstopten zich in de Tweede Wereldoorlog in het Achterhuis in Amsterdam. Zo wilden ze voorkomen, dat ze door de Duitse bezetters werden opgepakt. In 1944 werden ze verraden en naar een concentratiekamp gebracht. Anne, haar zus Margot en hun moeder overleefden dat niet.

Tentoonstelling

Otto Frank, de vader van Anne, kwam na de oorlog langs bij Toosje. Hij vertelde haar dat ze de knikkers mocht houden, want Anne kon ze niet meer op komen halen. Vanaf woensdag zijn de knikkers te zien op de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen, in de Kunsthal in Rotterdam.