Kinderen vertellen het oorlogsverhaal van Lous

Lous was 3 toen ze moest vluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog eindigde bijna 77 jaar geleden en er zijn steeds minder mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Om hun verhalen niet te vergeten, wordt aan kinderen gevraagd om ze door te vertellen.

In Madurodam speelt Rohin de hoofdrol in een toneelstuk over de oorlog.

We doen een toneelstuk om aan heel veel kinderen te laten zien dat oorlog vreselijk is en dat het nooit meer mag gebeuren.
Rohin

Samen met andere kinderen van haar school vertelt ze het verhaal van Lous Steenhuis. Lous was een Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd geboren. Ze is inmiddels 81 jaar vertelde haar verhaal over de oorlog zelf op de school van Rohin.

Tijdens de oorlog moest Lous samen met andere kinderen vluchten en onderduiken. Ze was toen nog maar 3 jaar oud. Later werd ze gevonden en naar een concentratiekamp gebracht. Uiteindelijk werd ze bevrijd en was de oorlog voorbij.

Ik vond het niet echt leuk voor haar. Als je 3 jaar bent en dan zonder je ouders zoiets meemaakt. Ik kan me dat gewoon niet voorstellen.
Besan

Dankzij het toneelstuk wordt het verhaal van Lous vandaag aan honderden andere kinderen doorverteld. En Lous kwam zelf ook kijken.

Nu er oorlog in Oekraïne is, is dit het heel actueel. Des te belangrijker om het juist nu te vertellen.
Lous Steenhuis