JJ Boerenprotest

Boze boeren blokkeren snelwegen: kilometers file

Al vaker zijn er protestacties van boeren geweest tegen de stikstofregels van de regering. En ook vandaag protesteren boeren op verschillende plekken in Nederland.

Zo'n 10 tot 15 trekkers hebben de snelweg A67 tussen Eindhoven en Venlo geblokkeerd. Er werden ook hooibalen op de weg gezet, zodat er geen auto's meer langs konden. Bij de plaats Liessel in Noord-Brabant stond volgens de verkeersdienst ANWB vanmiddag zo'n 9 kilometer file.

ANWB Verkeersinformatie

@ANWBverkeer

5 km file #A67 Eindhoven ► Venlo tussen Asten en afrit Liessel door boerenprotest is de doorgang versperd. https://t.co/qoQNMkx8Gj

27 juni 202212:15

Ook de snelweg A2 bij de plaats Best was een tijd dicht door protesterende boeren die de weg blokkeren. En op de A28 reden tientallen boeren op trekkers van Hoogeveen naar Assen.

Protesterende boeren op de A2
Het boerenprotest op de A67 vanuit de lucht

Met landbouwvoertuigen op de snelweg rijden is verboden, omdat ze veel langzamer gaan dan de auto's en vrachtwagens. En de snelweg blokkeren is natuurlijk ook verboden. De politie zegt dat ze de boeren eerst vragen of ze willen weggaan. En als ze dat niet doen, krijgen ze een boete. Gaan ze dan nog niet weg, dan laat de politie de tractoren wegslepen.

Weg weer open

De meeste snelwegen die werden geblokkeerd zijn nu weer open. De boeren zijn weggegaan, maar er staan nog wel files.

Er zijn ook op andere manieren protestacties. Bij gemeentehuizen in Rijssen, Epe en Raalte wordt geprotesteerd. En ook in Apeldoorn zijn boeren naar het gemeentehuis getrokken.

Op het Marktplein bij het gemeentehuis is mest gestort. En actievoerders staken strobalen en pallets in brand. De brandweer was er snel om het vuur te blussen. Ook hier zijn de boeren nu weer weggegaan.

Vorige week protesteerden ook veel boeren en andere mensen die het met ze eens zijn. Daar maakten we deze video over.

Boeren protesteren met trekkers op de weg

De boeren zijn het niet eens met het stikstof-plannen van de regering. In die plannen staat dat boeren minder dieren mogen houden of zelfs moeten stoppen met hun bedrijf. Volgens de regering is dat nodig, omdat boerderijen te veel stikstof uitstoten.

Boeren vinden die regels niet eerlijk. Ze zeggen dat veel andere dingen ook vervuilend zijn, zoals vliegtuigen of chemische bedrijven.