Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dit moet je weten over deze site

Op deze site lees je nieuwsberichten over wat er tijdens het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog gebeurde in ons land. Het zijn geen echte oude nieuwsberichten, maar we doen een beetje alsof.

Tijdens de oorlog was er nog geen Jeugdjournaal en journalisten mochten ook niet schrijven wat ze wilden. Maar er gebeurde wel heel veel. Daarom lees je hier wat het nieuws was in die tijd.

Nederland in de oorlog

Tijdens de oorlog is Adolf Hitler een dictator in Duitsland. Hij wil dat Duitsland enorm groot wordt en pikt daarom allerlei landen in Europa in. In 1940 is het Duitse leger ook ons land binnengekomen. In 1944 is het dus al jaren oorlog in Nederland.

Er gebeuren verschrikkelijke dingen in deze periode. Mensen moesten voor de Duitsers werken en als je dat niet deed, kon je worden opgepakt.

Holocaust

Er is geen vrijheid in ons land. De Duitsers zijn de baas en hebben alles voor het zeggen. Er lopen Duitse soldaten over straat en vaak mogen mensen niet meer doen wat ze willen. Ook is er te weinig eten en drinken. Veel mensen zijn arm en hebben honger.

Hitler heeft een hekel aan sommige mensen, zoals Joden, homo's en gehandicapten. Hij wil deze mensen laten oppakken en zelfs vermoorden. Deze gebeurtenissen noem je de Holocaust. Als je Joden helpt verstoppen, onderduiken, dan kun je ook worden opgepakt.

In deze video zie je meer over de Holocaust:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gelukkig begint in 1944 de bevrijding. Verschillende landen werken samen om de bezette gebieden te bevrijden. Meer dan een miljoen soldaten uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittanniƫ vechten in Europa tegen de Duitsers. Ook in Nederland wordt veel gevochten.

In mei 1945 is heel Nederland bevrijd. De oorlog is voorbij. Op deze site lees je alles over het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland.

Naar overzicht