Aanslag op Adolf Hitler mislukt

Het scheelt niet veel of Adolf Hitler, de leider van Duitsland, overlijdt op 20 juli 1944. Op die dag wordt namelijk een aanslag gepleegd op hem. De aanslagplegers willen Hitler doodmaken met een bom. Maar dat lukt niet, Hitler raakt alleen gewond.

Vier belangrijke mensen die in de buurt waren komen wel om het leven. Er is ook veel schade in het gebouw waar de bom afging.

Het is in 1944 al jaren oorlog in een groot deel van Europa. Adolf Hitler wil dat Duitsland zo groot mogelijk wordt. Het Duitse leger is daarom veel landen binnengevallen, ook Nederland.

De aanslag is bedacht door een groep hoge militairen en politici die Hitler zat zijn. Ze zijn het niet eens met zijn idee├źn en willen zelf de baas worden van Duitsland.

In het diepste geheim bedenken zij een plan om de leider met een bom te doden. Een kolonel moet het plan uitvoeren. Op 20 juli 1944 smokkelt hij een bom mee in zijn tas naar een plek waar Hitler vergadert.

Lichtgewond

Vlak voordat de bom ontploft, gaat de kolonel er vandoor. De bom gaat wel af, maar Hitler raakt alleen lichtgewond. Hij heeft wat brandwonden op zijn been en een stuk van zijn haar is verbrand.

De dictator is woedend. Hij laat honderden mensen arresteren die aan het plan hebben meegewerkt. Op de radio vertelt Hitler wat er is gebeurd en dat hij nog altijd aan de macht is.

Hitler geeft een toespraak op de radio
Publiek domein
Naar overzicht