Koninginnedag, maar bijna niemand viert feest

Op 31 augustus 1944 is de koningin van Nederland jarig, koningin Wilhelmina. Zij is de overgrootmoeder van Willem-Alexander (maar die is natuurlijk nog niet geboren). Het is dus Koninginnedag! Maar er is geen feest in ons land, want het is al jaren oorlog.

De koninklijke familie is aan het begin van de oorlog gevlucht. Koningin Wilhelmina is naar Engeland vertrokken en haar dochter vluchtte zelfs naar Canada.

Zo zag koningin Wilhelmina eruit
Nationaal Archief

Duitsland is de baas in ons land. En ze hebben gezegd dat het verboden is om de verjaardag van de koningin te vieren. Dus niemand mag de vlag hijsen, en kinderen mogen geen oranje kleren aan. Sommige mensen doen het stiekem toch, maar dat is best gevaarlijk. Want als je wordt gezien, dan kun je worden opgepakt.

Het is in 1944 al vijf jaar oorlog in Nederland. Maar misschien wordt het land snel bevrijd. Want legers uit Amerika, Canada en Engeland zijn onderweg om Nederland te bevrijden. Dit zijn de 'geallieerden'. Zij vechten tegen de Duitse bezetters. Veel mensen hopen dat ze volgend jaar, in 1945, weer gewoon Koninginnedag kunnen vieren.

Naar overzicht