Anne Frank gevonden en opgepakt

Acht mensen zijn op 4 augustus 1944 opgepakt in Amsterdam. Ze hadden zich verstopt in een schuilplaats achter een boekenkast. Van de acht mensen zijn er vier van de familie Frank: moeder Edith, vader Otto, en hun dochters Margot en Anne.

Anne Frank probeerde met haar familie verstopt te blijven voor de Duitse bezetters. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn die de baas in Nederland. De Duitsers willen alle Joodse mensen oppakken.

Margot, Otto, Anne en Edith Frank in 1941
Anne Frank Stichting

Anne Frank en haar familie woonden al meer dan twee jaar In een geheime ruimte achter een kantoor. Ze waren ondergedoken. Niemand mocht weten dat ze daar zaten. Alleen een paar mensen die de familie hielpen. Zij brachten bijvoorbeeld eten naar de geheime plek. Dit lukt een lange tijd, maar nu heeft iemand ze misschien verraden.

Anne Frank is tegenwoordig heel bekend. Het dagboek dat ze schreef tijdens de oorlog is uitgebracht als boek en wordt over de hele wereld gelezen. Maar in 1944 is ze helemaal nog niet bekend. Het nieuws dat ze was opgepakt stond daarom niet groot in de krant. Anne was gewoon één van de vele Joodse kinderen die werden opgepakt door de Duitsers.

De plek waar ze was ondergedoken is nu een museum: het Anne Frank Huis. Daar is ook de boekenkast te zien waar de geheime ingang was naar de kamers van de familie Frank.

Eerder maakte het Jeugdjournaal deze video over het dagboek van Anne Frank:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht