Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Parijs, Brussel en Antwerpen al bevrijd

In augustus en september 1944 is het overal ter wereld groot nieuws: Parijs, Brussel en Antwerpen zijn bevrijd. Soldaten uit Canada, Amerika en Groot-Brittannië hebben de Duitse soldaten uit de steden weggejaagd. En daardoor zijn de inwoners weer vrij.

Een journalist volgt de bevrijders. Hij ziet dat de inwoners van de steden heel blij zijn met de bevrijding:

“Van stad tot stad bleef een enthousiaste bevolking ons begroeten. Honderden mensen staan met vlaggen te zwaaien op de kruispunten. ”

Journalist Robert Kiek

De legers van de bevrijders zijn erg blij dat de belangrijke Belgische havenstad Antwerpen van hen is. Niet alleen omdat de mensen nu vrij zijn, maar ook omdat ze vanaf nu makkelijker voedsel en wapens kunnen vervoeren. Daardoor wordt het makkelijker om ook andere gebieden te bevrijden.

Het is in 1944 al jaren oorlog in een groot deel van Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Duitsland de baas in ons land, en in landen om ons heen. Mensen zijn niet vrij, er is veel geweld en soms is er ook een tekort aan voedsel.

In 1944 komt een grote groep soldaten uit onder andere Amerika, Groot-Brittannië, Canada en Polen ons helpen. Ze varen met duizenden soldaten van Engeland naar Frankrijk. Daar bevrijden ze eerst steden in Frankrijk en België. Daarna willen ze de Duitse soldaten uit Nederland jagen.

Naar overzicht