Dolle Dinsdag: Nederlanders denken dat ze bevrijd zijn!

Op dinsdag 5 september 1944 is het op veel plekken in heel Nederland feest. Mensen gaan de straat op, dansen en zwaaien met de Nederlandse vlag. Ze denken namelijk dat het land bijna is bevrijd. Maar dat is helemaal niet waar. Daarom is deze dag later 'Dolle Dinsdag' genoemd.

De dagen voor Dolle Dinsdag hebben soldaten al Parijs, Brussel en Antwerpen bevrijd. Op de radio horen Nederlanders berichten dat de soldaten nu ook naar Nederland komen. Veel mensen hopen dat ze de Duitse soldaten snel zullen wegjagen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Duitsland de baas in Nederland. Zij bepalen de regels en gebruiken soms veel geweld. In 1944 willen andere landen dit stoppen. Soldaten uit onder andere Amerika, Groot-Brittanniƫ en Canada proberen Europa te bevrijden. Deze landen noemen we de geallieerden.

Ook veel kinderen vieren op Dolle Dinsdag feest. Ze hebben van hun ouders gehoord dat de oorlog snel zal stoppen. Er wordt zelfs gezegd dat Breda al is bevrijd. Iedereen is erg blij. Volwassenen en kinderen gaan de straat op om feest te vieren, liedjes te zingen en met vlaggen te zwaaien.

Mensen gaan naar een winkel om oranje vlaggetjes te kopen
Publiek domein

Duitse soldaten in Nederland hebben de berichten over de bevrijding ook gehoord. Veel Duitse soldaten schrikken hiervan. Zij vluchten weg, omdat ze bang zijn dat er gevochten gaat worden. Je ziet het in de volgende video:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Later blijkt dat de berichten over de bevrijding niet kloppen. De bevrijders zijn nog helemaal niet zo ver als wordt gezegd. Daarom komen veel Duitse soldaten weer terug en blijft het nog even oorlog in Nederland.

Naar overzicht