Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Laatste trein vertrekt uit kamp Westerbork

Op 13 september 1944 vertrekt een trein met mensen uit kamp Westerbork. 279 volwassenen en kinderen worden naar een kamp in Duitsland gebracht, Bergen-Belsen. Het is de laatste trein die in de oorlog mensen uit het kamp meeneemt.

In de trein zitten mensen die door de Duitsers zijn opgepakt. Omdat ze bij een bepaalde bevolkingsgroep horen, of omdat ze in het verzet zitten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Adolf Hitler de baas in Duitsland. Hij heeft een hekel aan onder meer gehandicapten, homo's en Joden. Overal waar de Duitsers de baas zijn, worden zij onderdrukt en opgepakt. Ook in Nederland.

Mensen die zijn opgepakt worden naar concentratiekampen gebracht. Het leven in zo'n kamp is heel moeilijk. De gevangenen worden niet goed behandeld. Er is weinig eten en mensen moeten zwaar werk doen. Soms is het zo zwaar dat ze het kamp niet overleven.

Mensen worden vervoerd van Westerbork naar Bergen-Belsen
NOS

Mensen die blijven leven, worden later vaak met de trein vervoerd naar een vernietigingskamp. Daar worden veel mensen doodgemaakt.

Westerbork

In heel Europa staan tijdens de oorlog concentratiekampen. Westerbork is een belangrijk kamp in Nederland. Veel mensen zitten hier gevangen. In totaal zijn duizenden mensen uit kamp Westerbork vervoerd. Een heel klein deel hiervan overleeft de oorlog.

Anne Frank zit ook een paar weken gevangen in Kamp Westerbork. Ze is Joods en is met haar familie opgepakt in Amsterdam. Daar zaten ze verstopt, tot ze door de Duitsers werden gevonden.

Een paar dagen voor het laatste treintransport is Anne met de trein naar een ander kamp vervoerd. Ze kwam waarschijnlijk om het leven door een ernstige ziekte die ze in een kamp opliep.

Anne Frank schreef een dagboek over haar leven tijdens de oorlog. Dat boek werd na haar dood wereldberoemd.

Naar overzicht