Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Eerste Nederlandse stad bevrijd: Maastricht

Het lijkt snel te gaan met de bevrijding van Nederland. Amerikaanse soldaten bevrijden op 14 september 1944 de eerste stad in ons land: Maastricht. Daarom is het groot feest.

Overal in de stad zijn mensen op straat. Ze lachen, juichen en dansen. En ze hijsen de Nederlandse vlag. Eindelijk mag dat weer!

“ De feestvreugde, de Amerikanen, de onderduikers die weer op straat lopen, al die vlaggen. Dit is onvergetelijk. ”

Hette de Jong, 16 jaar.

Mensen zijn blij, maar er is wel veel schade in de stad. De Sint-Servaasbrug, een belangrijke brug over de rivier de Maas, is ingestort. Het Duitse leger de brug heeft opgeblazen. Ze wilden de Amerikanen dwarszitten. Daarom hebben ze ook nog twee andere bruggen kapotgemaakt.

De Sint-Servaasbrug is helemaal kapot
Hollandse Hoogte

De bevrijders kwamen 's ochtends vroeg de stad in. Daar hebben ze de Duitsers weggejaagd. De bezetters die nog in de stad waren hebben zich overgegeven. Zij zijn opgepakt. De Amerikanen gaan nu op weg naar Aken: een grote en belangrijke stad in Duitsland. Ze willen de mensen daar ook zo snel mogelijk bevrijden.

Een paar dagen voor de bevrijding van Maastricht is ook al het eerste dorp van ons land bevrijd.

Bekijk ook

Naar overzicht