Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Superveel soldaten komen met parachute naar beneden

In de buurt van Arnhem, Nijmegen en Eindhoven springen op 17 september 1944 duizenden soldaten uit vliegtuigen. Het zijn bevrijders uit Amerika en Goot-Brittannië die met een parachute naar beneden komen.

Zoiets hebben de Nederlanders nog nooit gezien. Het ziet er heel spannend uit.

Het is in 1944 al jaren oorlog in ons land. Duitsland is de baas en Nederlanders hebben weinig vrijheid. Maar er is hulp onderweg: legers van landen die niet bezet zijn komen ons bevrijden. Zij zijn de geallieerden.

De soldaten willen de Duitse bezetters wegjagen uit het gebied. Voordat de soldaten met parachutes naar beneden kwamen, hebben de geallieerden eerst bommen gegooid op gebouwen van de Duitsers. Er wordt ook veel geschoten. Daarom verstoppen veel mensen zich in schuilkelders.

De bevrijders komen uit de lucht en over land
NOS

Er wordt veel gevochten bij bruggen in het gebied. Een brug is namelijk heel belangrijk. Als je een brug hebt veroverd, dan kun je controleren wie eroverheen mag en wie niet. In Arnhem is nog maar één brug over. De rest is kapotgemaakt. Daarom willen de geallieerden deze brug graag hebben. Maar de Duitsers geven die niet zomaar op. De gevechten gaan nog een week door.

Luchtfoto van de Rijnbrug in Arnhem
NIMH
Naar overzicht