Eindhoven en Nijmegen zijn vrij, maar er is wel veel kapot

Een groot succes voor de geallieerden, de soldaten die Nederland proberen te bevrijden. In twee grote steden zijn de Duitsers weggejaagd. In Eindhoven is dat gelukt op 18 september 1944.

Vliegtuigen

Henk van 11 jaar zag de avond voor de bevrijding veel vliegtuigen over de stad gaan.

“Ik dacht eerst dat er pakken uit de vliegtuigen gegooid werden, maar het waren Amerikaanse soldaten met parachutes. Ik ging daarna gespannen naar bed; zouden we nu eindelijk bevrijd worden? ”

Henk Moezelaar, 11 jaar

De bevrijders kwamen uit de lucht en over wegen. Al snel waren alle Duitse soldaten weggejaagd uit de stad. Het werd één groot feest. In deze video hoor je de 13-jarige John. Hij ziet in de stad soldaten, veel oranje, en Nederlandse vlaggen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De stad Nijmegen wordt twee dagen later bevrijd, maar dat gaat niet makkelijk. Dagenlang zijn er veel gevechten in de stad. Soldaten schieten op elkaar en er zijn veel knallen te horen. Ook zijn er veel branden.

Honderden huizen zijn verwoest, net als kerken en het stadhuis. Op 20 september 1944 lukt het eindelijk: ook de stad Nijmegen is bevrijd. Bewoners kunnen nu de schade bekijken en beginnen met het opruimen van de troep.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht