Duitsers maken havens in Amsterdam en Rotterdam kapot

Duitse soldaten in ons land slopen rond 23 september 1944 delen van de havens in Amsterdam en Rotterdam. Ze zijn bang dat de bevrijders snel komen en dat zij de havens gaan gebruiken.

Vernielingen in Rotterdam
Nationaal Archief

Duizenden soldaten uit Amerika, Canada en Groot-Brittanniƫ zijn bezig met het bevrijden van gebieden in Europa. Al sinds 1940 zijn Duitsers de baas in Nederland. De bevrijders, die de geallieerden worden genoemd, hebben al sommige dorpen en steden bevrijd. Maar een groot deel van ons land is nog bezet.

De Duitsers zijn bang dat de geallieerden snel naar Rotterdam en Amsterdam zullen komen. Dan kunnen zij de havens in die steden gebruiken om meer wapens en soldaten naar Nederland te brengen.

Vernielingen in Rotterdam
Nationaal Archief

De Duitsers slopen hijskranen, gebouwen en ook boten. Als die zinken, blokkeren ze de weg voor andere schepen. Zo kunnen de geallieerden niet verder varen.

Vernielingen in Rotterdam
Nationaal Archief

Sommige Nederlanders helpen de Duitsers met het vernielen van de haven en krijgen daar wat geld voor. Veel mensen zijn arm en hebben honger, dus wat extra geld kunnen ze goed gebruiken.

Toch snappen veel mensen niet waarom er Nederlanders zijn die de Duitsers helpen. Een krant schrijft op 23 september 1944 dat de helpers moeten stoppen met het vernielen van de havens.

Naar overzicht