Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kees (12): 'De bommen vielen rondom ons'

De bewoners van Westkapelle in Zeeland schrikken behoorlijk op 3 oktober 1944. Ze zien dat vliegtuigen van de bevrijders over hun dorp vliegen en bommen naar beneden gooien.

Dijk

Aan het begin van de middag vliegen meer dan 200 vliegtuigen over de Noordzee naar Westkapelle. Het is een indrukwekkend en eng gezicht. De piloten gooien bommen op de Westkappelse Zeedijk. Dat is een belangrijke dijk, want hij zorgt ervoor dat het water uit de zee wordt tegengehouden.

De bommen maken een groot gat in de dijk. In korte tijd stroomt veel water het gebied binnen.
-

Tientallen huizen staan onder water en mensen in het dorp verdrinken door de sterke stroming. Ook gaan veel huizen kapot.

Waarom doen de bevrijders dit?

Het lijkt niet logisch, dat de bevrijders overstromingen veroorzaken in Nederland. Ze zouden ons juist moeten redden, vinden veel mensen. Maar toch heeft het Engelse leger expres bommen op de dijk gegooid. Ze willen zo de Duitse bezetter dwarszitten.

Als het gebied onder water staat, is het voor de Duitse soldaten moeilijk om tanks en militairen te verplaatsen in het gebied en zullen ze vluchten. En zo hopen de bevrijders het gebied rond de Schelde sneller te kunnen bevrijden.

Jo Theune van 11 jaar woont in Westkapelle. Hij ziet hoe de bevrijders bommen gooien op zijn dorp.

“We dachten dat er water uit de sloot omhoog kwam, maar toen proefde iemand dat het zout was. Toen wisten we dat ze de dijken kapot hadden gemaakt. ”

Jo Theune, 11 jaar

Kees Pouwelse is 12 jaar. Toen de bombardementen begonnen is hij met zijn familie een schuilkelder ingegaan. Zijn vader had die eerder gegraven.

“De bommen vielen rondom ons. Er was veel gedreun. In de schuilkelder zat je te beven en te schudden. Later kwamen we de schuilkelder uit en keken we zo de zee in. ”

Kees Pouwelse, 12 jaar

De bombardementen zijn een onderdeel van de Slag om de Schelde. De geallieerden willen de Westerschelde in handen krijgen. Dat is een belangrijke vaarroute naar Antwerpen in België.

Antwerpen is in september al bevrijd. Als de Duitsers niet meer bij de Westerschelde kunnen, dan is het veel makkelijker om spullen voor militairen te vervoeren.

Bombardement bij Westkapelle
NOS
Naar overzicht