Oproep: 'Niet te lang koken'

In Noord- en Zuid Holland is er een groot tekort aan gas. Daarom roept de regering op 5 oktober 1944 mensen op om niet te veel en niet te lang te koken. Ze geven tips hoe je toch eten kunt klaarmaken.

Bewoners van Noord- en Zuid-Holland mogen nog maar twee keer per dag gas gebruiken. Van 11:00 tot 12:30 voor de lunch en van 17:00 tot 18:00 uur voor het avondeten. De rest van de dag komt er geen gas uit de leidingen.

Tips

De Voedingsraad geeft mensen advies hoe mensen kunnen eten met minder gas. Bijvoorbeeld door meer rauw voedsel te eten, zoals tomaten. En als je aardappelen heel fijn raspt, hoeven ze minder lang te koken dan als je grote stukken gaar wil maken. Wat groenten erbij en je hebt een makkelijk soepje gemaakt.

Hooikist

Ook raden ze aan om een hooikist te gebruiken. Dat is een houten kist met hooi erin, die ervoor zorgt dat een warme pan lang warm blijft. "Gerechten worden even voorgekookt en daarna in de hooikist overgebracht", schrijft de Voedingsraad in een krant. En als je geen hooikist hebt, kun je er zelf eentje maken. Met in plaats van stro bijvoorbeeld propjes papier.

In een filmpje wordt reclame gemaakt voor koken in een hooikist:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht