Grote delen van Zeeland, Limburg en Brabant al vrij

Op 23 november 1944 is een groot deel van het zuiden van Nederland bevrijd. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg is hard gevochten. De geallieerden uit onder meer de Verenigde Staten, Canada en Engeland hebben de Duitse bezetters op veel plekken weggejaagd. Maar alles wat wit is op de kaart hierboven, is nog bezet door de Duitsers.

Zeeland

De provincie Zeeland is erg belangrijk voor de geallieerden. Want de Schelde, de vaarroute naar de grote havenstad Antwerpen loopt er dwars doorheen. Na weken hard vechten is de Schelde in handen van de bevrijders. Dat is goed nieuws voor de inwoners van Zeeland, maar er is wel veel schade.

Bekijk ook

Limburg

De bevrijding begon in september 1944 in Limburg. Het plaatsje Mesch was de eerste plek in Nederland waar de Duitsers werden weggejaagd. Daarna is Maastricht bevrijd en gingen de bevrijders verder. Toch is nog niet heel Limburg vrij. Plaatsen op de grens met Duitsland zijn nog bezet.

Bekijk ook

Noord-Brabant en Gelderland

Al snel nadat de eerste geallieerden in Nederland komen zijn grote gebieden in Noord-Brabant bevrijd. In steden als Breda, Tilburg en Eindhoven zijn de Nederlanders weer de baas. Ook Nijmegen is al bevrijd. De rest van Nederland is nog bezet. Daar zijn de Duitsers nog de baas. De bewoners van die gebieden hopen dat ze snel worden bevrijd. Gebeurt dat niet, dan zal het nog een zware winter worden, denken ze.

Bekijk ook

Naar overzicht