Zout is niet meer te koop, maar gaat 'op de bon'

Op 10 oktober staat een klein berichtje in de krant: Zout komt op de bon. Dit betekent dat je voortaan een bonnetje nodig hebt om zout te kopen. Tijdens de oorlog is er te weinig zout. Er is niet genoeg voor iedereen om te kopen wat ze willen.

Daarom wordt het zout dat er wél is voortaan eerlijk verdeeld. Iedereen krijgt een beetje. Alle bewoners van Nederland krijgen een bon. Met die bon kun je een zakje zout ophalen bij een winkel in de buurt.

Krantenartikel over zout op de bon
Dagblad voor Leiden

Zout is niet het enige voedsel waar je een bon voor nodig hebt. Sinds het begin van de oorlog in 1940 zijn sommige producten alleen te krijgen als je een bon inlevert. Dit komt doordat er niet genoeg van is voor iedereen. Suiker bijvoorbeeld, maar ook brood, boter, aardappelen, erwten en koffie.

Lange rijen

Je kunt niet de hele dag je bonnen inleveren. In de krant staan de tijden waarop dat mag voor welk product. Soms gaat iedereen dan tegelijk naar de winkel, waardoor er lange rijen ontstaan. Er zit dan niets anders op dan geduld hebben, en zuinig zijn met wat er is.

In deze video zie je mensen voedselbonnen inleveren voor boodschappen:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht