Duitse soldaten pakken duizenden fietsen af

Mensen die wonen in gebieden waar de Duitsers nog de baas zijn, moeten hun fiets inleveren. De Duitse dictator Adolf Hitler zei in oktober 1944 dat de Duitse soldaten zo veel mogelijk fietsen moeten afpakken van mensen in Nederland.

Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar fietsen elke dag veel mensen langs. Duitse soldaten springen tevoorschijn en trekken mensen van hun fiets. Ook in de rest van Nederland gebeurt dit op veel plekken. En er worden posters opgehangen in steden. Daarop staat dat iedereen zijn fiets moet inleveren.

De Duitse soldaten hebben de weken hiervoor op veel plekken in Nederland gevochten met de bevrijders. In delen van het zuiden van het land zijn de Duitsers al weggejaagd. Bij de gevechten is veel schade veroorzaakt. Ook veel voertuigen van de Duitsers zijn kapot. Op andere plekken, zoals in het noorden en het westen van Nederland, zijn de Duitsers nog de baas. Daar bepalen zij de regels.

De Duitsers hebben twee redenen om de fietsen af te pakken. Ze hebben ze zelf nodig, want er zijn veel voertuigen kapot gegaan tijdens gevechten. En ze willen dat de Nederlanders minder makkelijk ergens naartoe kunnen. Zodat ze iedereen beter in de gaten kunnen houden. De fiets is een belangrijk vervoersmiddel, want er is steeds minder benzine voor auto's en bussen.

Naar overzicht