Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Britse koning bezoekt bevrijd deel Nederland

Veel soldaten die bezig zijn met het bevrijden van Nederland komen uit Groot-Brittanniƫ. De koning van dat land, koning George de zesde, is trots op zijn leger. Hij bezoekt in oktober 1944 de Britse soldaten die in bevrijde gebieden in Nederland zijn.

Het bezoek is supergeheim, want het is eigenlijk nog best gevaarlijk om in de steden rond te lopen. Een paar weken eerder was er nog oorlog.

Bernard Montgomery is een hoge militair. Hij vertelt de koning over hun plannen voor de verdere bevrijding. Je ziet het in de video hierboven.

Frontlinie

In oktober is een deel van Nederland bevrijd door legers van de geallieerden. Dit zijn soldaten uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittanniƫ.

In delen van het zuiden en het oosten van Nederland zijn de Duitse bezetters al weggejaagd. Maar veel andere gebieden zijn nog niet bevrijd. Er wordt hard gevochten op de frontlinie, dat is de grens tussen bezet en bevrijd gebied.

De delen van Nederland die al bevrijd zijn
NOS

Koning George maakt een reis in het gebied dat al is bevrijd. Hij bezoekt de militairen bij Nijmegen en op verschillende plekken in Noord-Brabant. Overal waar hij komt, wordt hij toegejuicht. In het plaatsje Erp bezoekt hij ook een basisschool. De kinderen zijn erg onder de indruk van hun gast.

De Britse koning komt niet in de buurt van de frontlinie, daar wordt veel gevochten en het is veel te gevaarlijk om daar in de buurt te komen. Na een paar dagen gaat hij weer terug naar huis, maar hij blijft het leger van de geallieerden op afstand volgen.

Koning George, links op de foto, bezoekt een school in Brabant
Foto: BHIC
Naar overzicht