Dit deel van Nederland is al bevrijd

De bevrijding van Nederland is op 17 oktober 1944 al een aantal weken bezig. Sinds begin september 1944 zijn geallieerde soldaten in Nederland aan het vechten om de Duitsers te verjagen en Nederland weer vrij te maken.

Een deel van Limburg, Zeeland en Noord-Brabant is al bevrijd, maar een groot deel nog niet. Dat zie je in het kaartje hierboven.

Limburg

De bevrijding begon in Limburg. Het plaatsje Mesch en de stad Maastricht waren de eerste plekken die weer vrij waren.

Bekijk ook

Zeeland

In Zeeland wordt al weken hard gevochten tussen Duitsers en bevrijders. Het water van Zeeland is belangrijk, omdat het de weg is naar de grote haven van Antwerpen. Eerder deze maand hebben de geallieerden bommen gegooid op Westkapelle.

Bekijk ook

Noord-Brabant en Gelderland

Sommige steden in Noord-Brabant en Gelderland zijn vrij. Daar is soms hard gevochten. Nijmegen is bijvoorbeeld voor een groot deel verwoest en ook Eindhoven heeft veel schade. Ook bij Arnhem is veel gevochten, maar in die stad zijn de Duitsers nog de baas.

Bekijk ook

De geallieerden zijn van plan om steeds meer dorpen en steden in Nederland te bevrijden. Veel bewoners van het bezette gebied kunnen bijna niet wachten op hun komst.

Naar overzicht