Extreme honger in bezet én in bevrijd gebied

Veel mensen in Nederland hebben honger. In de gebieden die de Duitsers nog bezetten, maar ook in gebieden die al bevrijd zijn. In Amsterdam openen daarom op 23 oktober 1944 grote centrale keukens, om eten te maken voor mensen die honger hebben.

Centrale keukens

In deze gigantische keukens worden voortaan elke dag 437.000 maaltijden gemaakt. Meer dan de helft van alle inwoners van Amsterdam kunnen hier avondeten halen. Zoals een stamppot van kool en aardappel. De ouders en kinderen vonden de maaltijd wel een beetje waterig, maar zijn blij dat ze nu in ieder geval iets te eten krijgen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Tegelijkertijd waarschuwen dokters in Eindhoven dat ook daar mensen honger hebben. Er is een groot voedseltekort. Eieren zijn bijna niet te krijgen en melk is alleen beschikbaar voor zwangere vrouwen en kinderen onder de 4 jaar.

Het is erg lastig om eten te vervoeren naar het bevrijde gebied, want veel wegen en bruggen zijn kapot gegaan bij de bevrijding. En veel voedsel gaat naar militairen die verderop vechten.

In oktober 1944 is een deel van Nederland al bevrijd. De geallieerden, legers uit vrije landen, gaan van stad naar stad om de Duitsers weg te jagen. Die hebben jarenlang ons land bezet.

De Duitsers stelden tijdens de oorlog hun eigen strenge regels in en gebruikten veel geweld. Ze hebben duizenden mensen in kampen opgesloten en vermoord. Een groot deel van Nederland, vooral in het noorden en het westen, is in oktober nog niet bevrijd. Daar zijn de Duitsers nog de baas.

Het is herfst en de winter komt eraan. Artsen zijn bang dat de voedseltekorten nog erger worden en dat er zelfs mensen dood zullen gaan. Een inwoner van Heerlen vindt het lastig:

“Bevrijd is fijn, maar dan van honger sterven is toch ook niet leuk. ”

Inwoner van Heerlen
Naar overzicht