Concentratiekamp verandert in gevangenis

Als de bevrijders op 26 oktober 1944 de Duitsers uit de plaats Vught hebben verjaagd, is de stad vrij. Ook een groot kamp in de buurt is dan in handen van de bevrijders.

Ze gaan het kamp meteen gebruiken. Maar nu om aanhangers en vrienden van de Duitsers in op te sluiten.

Concentratiekamp

Kamp Vught is tijdens de oorlog ook een soort gevangenis. Er staan barakken - dat zijn een soort schuren - met eromheen een groot hekwerk. Tijdens de oorlog houden de Duitsers duizenden mensen gevangen in Kamp Vught. Zoals Joden of mensen die zich verzetten tegen de Duitsers. Zo'n kamp heet een concentratiekamp.

De omstandigheden zijn zwaar in zo'n kamp. Mensen krijgen vaak niet genoeg te eten en moeten zwaar werk doen. Sommige mensen overlijden in het kamp. Anderen worden weggebracht naar een ander kamp, waar ze worden vermoord.

Omheining van Kamp Vught
-

Als de bevrijders aankomen bij Kamp Vught, is het leeg. Al in september, na de eerste nieuwsberichten over de bevrijding, hebben de Duitsers alle gevangenen naar Duitsland vervoerd. De bevrijders gaan naar binnen bij de lege barakken en schrikken van wat ze zien. De ruimtes zijn klein en de omstandigheden slecht.

Gevangenis

De bevrijders hebben veel mensen opgepakt. Bijvoorbeeld Duitse soldaten en mensen die met de Duitsers hadden samengewerkt. Na de bevrijding van Kamp Vught houden ze die mensen gevangen in de barakken. In een krant uit die tijd staat:

“In plaats van de Nederlanders, die er eens zuchtten, worden er nu de landverraders in opgeborgen. ”

Krantenartikel in 1944
Naar overzicht