Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Poolse soldaten bevrijden Breda

De inwoners van de stad Breda zijn eind oktober 1944 eindelijk vrij. Na jaren van oorlog zijn de Duitsers verjaagd uit hun stad. Dat is gelukt met hulp van een groep soldaten uit Polen.

Voorzichtig

Duizenden Poolse soldaten vechten in de stad tegen de Duitsers. Ze gebruiken geweren en zelfs tanks. Hun aanvoerder vindt het belangrijk om toch voorzichtig te zijn. Hij wil zo weinig mogelijk schade in de stad. Dat lukt best goed. Breda is bevrijd en de meeste gebouwen in de stad staan nog overeind.

Poolse geallieerden

In het jaar van de bevrijding vechten miljoenen soldaten uit verschillende landen in Nederland tegen de Duitsers. De meeste soldaten komen uit de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittanniƫ, maar in de groep geallieerden zitten ook Poolse legers, soldaten uit Frankrijk, en Belgiƫ. Ook vechten Nederlandse militairen mee.

Een Poolse soldaat in bevrijd Breda
-

Een maand eerder dachten veel mensen al dat Breda was bevrijd. Op de radio had een minister dat gezegd. Maar dat nieuws klopte niet, er waren zelfs nog geen geallieerden in Nederland aangekomen. Toch was het die dag een grote chaos. Mensen vierden feest op straat en Duitse soldaten sloegen op de vlucht. Later is die dag Dolle Dinsdag genoemd.

Bekijk ook

Naar overzicht