'Oorlog duurt misschien wel tot 1945'

De Britse premier Winston Churchill heeft een sombere voorspelling. Hij verwacht dat de oorlog in Europa pas aan het einde van de lente of begin van de zomer van 1945 afgelopen zal zijn. Veel mensen zijn teleurgesteld en hopen dat het niet zo lang zal duren.

Sinds 1939 is het oorlog in grote delen van Europa. De Duitse leider Adolf Hitler stuurt zijn leger naar allerlei landen om daar de macht over te nemen. Ook Nederland wordt in 1940 bezet door de Duitsers. Zij bepalen de regels in ons land.

Vrije landen als Groot-Brittanniƫ en de Verenigde Staten sturen in 1944 miljoenen soldaten naar de bezette gebieden. Ze willen de Duitsers verjagen en landen als Nederland weer bevrijden. Maar dat gaat niet zo snel als dat ze hoopten. In november 1944 is een deel van Nederland bevrijd, maar nog lang niet alles.

Eerder zei Churchill dat de oorlog al rond de kerst van 1944 afgelopen zou zijn. Maar de snelheid van de bevrijding valt tegen. Het kan nog wel eens een hele winter oorlog zijn in delen van Europa.

Churchill zegt dat hij begrijpt dat mensen teleurgesteld zijn door zijn voorspelling. Maar hij wil wel eerlijk zijn. De soldaten van de geallieerden blijven doorgaan met het bevrijden van Nederland en de landen eromheen.

Naar overzicht