Bevrijders winnen Slag om de Schelde: 'Iedereen begint te juichen'

Goed nieuws voor de bevrijders van Nederland: de gevechten om de rivier de Schelde zijn voorbij. De Duitsers zijn er weggejaagd.

Op 8 november 1944 is de Slag om de Schelde officieel gewonnen door de geallieerden. Daardoor is nu het grootste deel van de provincie Zeeland bevrijd. En dat is een belangrijke stap. De bevrijders hopen dat ze nu makkelijker bij de haven van Antwerpen kunnen komen.

Een groot deel van Zeeland is nu bevrijd
NOS

Er is hard gevochten door Duitsers en de geallieerden. Veel land staat onder water en sommige dorpen zijn verwoest.

Bewoners hebben vaak moeten schuilen in kelders, omdat er veel bommen werden gegooid. In oktober zijn bijvoorbeeld de dijken bij Westkapelle gebombardeerd, zag de 12-jarige Kees.

Bekijk ook

De 16-jarige Mientje woont in Zeeland. In het dorp Vrouwenpolder. Ze ziet dat Britse bevrijders naar een gebouw gaan van het Duitse leger. Daar tekenen ze de capitulatie. Dat is een verklaring waarin staat dat de Duitsers zich overgeven in het gebied.

“We zagen ze aankomen, met een jeep. We zagen een witte vlag hangen bij een gebouw van de Duitsers. Dat betekent dat ze zich overgeven. ”

Mientje (16) uit Zeeland

Willem en zijn broer wonen in Middelburg. Daar is ook zwaar gevochten, maar sinds een paar dagen is het er vrede. Na de bevrijding durven ze voor het eerst in dagen weer naar buiten. Ze zien dat mensen erg blij zijn.

“Iedereen begint te juichen, spontaan beginnen we het Wilhelmus te zingen, er ontstaat een klein feestje op De Markt. ”

Willem uit Middelburg

In de video hieronder is te zien hoe de bevrijding van Middelburg ging:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Waarom is dit belangrijk?

De bevrijders willen de haven van Antwerpen gebruiken. Ze willen daar hun boten met spullen voor de militairen naar toe sturen. Lange tijd kon dat niet, omdat de Duitsers de baas waren rondom de Schelde. Nu zal dat dus wel gaan lukken. Dat is goed nieuws is voor de bevrijding van de rest van Nederland en Europa.

Eerder legden we in deze video uit waarom de Schelde zo belangrijk is voor de bevrijders:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht