50.000 Nederlandse mannen opgepakt in Rotterdam

Duizenden mannen uit de omgeving van Rotterdam worden op 10 en 11 november 1944 opgepakt en meegenomen naar Duitsland. Ze moeten daar aan het werk, in wapenfabrieken bijvoorbeeld. In korte tijd moet bijna iedere man de stad uit.

Duitse soldaten sluiten voor de actie hele woonwijken af. Ze lopen door elke straat en gaan naar binnen bij elk huis om te kijken of er nog mannen verstopt zijn. Uit auto's wordt omgeroepen wat er aan de hand is en er worden briefjes uitgedeeld waarop staat dat iedereen zich moet melden.

“Alle mannen in den leeftijd van 17 t/m 40 jaar moeten zich melden. Ze moeten onmiddelijk op straat gaan staan. Het is verboden om te vluchten. ”

Tekst op een briefje

Veel mensen zijn bang, er wordt geschreeuwd en gehuild op straat. Vrouwen en kinderen moeten binnen blijven, als de mannen worden meegenomen.

Sommige mannen proberen zich te verstoppen, maar anderen vinden dat geen goed plan.

“Onderduiken, maar waar? Ik dacht nog aan de kelder, maar om daar te verblijven, en voor hoe lang, dat zou niet meevallen. ”

Een man uit Rotterdam

Een optocht van duizenden mannen ging door de straten richting stations. Vanaf daar worden de mannen vervoerd naar Duitsland. Ze mogen kleding, eten en denkens meenemen. De mensen die achterblijven maken zich zorgen. Want niemand weet precies waar de mannen heen gevoerd worden en voor hoe lang.

“Heel langzaam kwam de stoet dichterbij en hoorde je de stemmen. Mannen en vrouwen huilden en riepen naar elkaar: 'Moed houden!', 'Oranje boven!' ”

Een vrouw uit Rotterdam

De Duitsers hebben twee redenen voor deze actie. Ze hebben arbeiders nodig in fabrieken in Duitsland, omdat veel Duitse mannen aan het vechten zijn in het leger.

Maar er is nog een reden: steeds meer stukken van Nederland worden bevrijd. De Duitsers willen niet dat de Nederlanders de bevrijders gaan helpen. Daarom zorgen ze er voor dat veel Nederlandse mannen weg zijn.

Schuilen

In andere steden horen mensen wat er is gebeurd in Rotterdam. Veel mannen in bijvoorbeeld Delft en Den Haag gaan daarom alvast op zoek naar een plek om te schuilen, zodat zij niet naar Duitsland hoeven.

Veel mannen moeten mee naar Duitsland
NIOD
Naar overzicht