'Stop met het omhakken van bomen!'

De politie wil dat mensen stoppen met het omhakken van bomen. Veel kinderen en volwassenen stelen hout, om thuis te gebruiken als brandstof. Bijvoorbeeld om hun huis te verwarmen of te koken.

Daarom wordt in Amsterdam op 14 november 1944 het beroemde Vondelpark afgesloten. Er is al veel hout gestolen uit het park, vooral door kinderen. De politie heeft al 600 bijlen afgepakt van mensen die hout wilden stelen. De beheerders van het park waren bang dat álle bomen werden omgehakt.

“Er zijn nu zoveel bomen omgehakt, zoveel takken afgeknipt, zoveel banken vernield, net als schuttingen en palen waarop de verkeersborden staan. Het sluiten van het park is de enige mogelijkheid om het park te redden. ”

Beheerder van het Vondelpark

In het begin knipten mensen alleen kleine takjes van de bomen. Daarna begonnen ze met het afhakken van de grotere takken, en al snel hakten ze ook hele bomen om. Er is een groot tekort aan brandstof, zoals gas en steenkool. Daarom hebben sommige mensen geen keus, zeggen ze.

Een jongen zaagt hout van een boom
NIOD

Een journalist van een krant vroeg aan een Amsterdamse jongen waarom hij het hout nodig had.

“Ik moet toch eten? Het eten moet toch warm kunnen worden gemaakt? ”

Jongen die met hout loopt

In sommige steden heeft de gemeente een oplossing bedacht: op bepaalde stukken land kappen zij de bomen zelf. Dit verdelen ze dan eerlijk aan de armste inwoners.

Naar overzicht