Sinterklaas rijdt in een tank

Ook in 1944, het jaar van de bevrijding, komt Sinterklaas aan in sommige delen van Nederland. Maar soms net even anders dan we gewend zijn.

In Middelburg in Zeeland rijdt Sint met een Piet de stad binnen op een tank van het leger. Voor de kinderen in de straten is dat een bijzonder gezicht.

Haven

De haven is nog niet te gebruiken, omdat er veel schade is door de gevechten tussen de bevrijders en de Duitsers. Ongeveer een week geleden is een groot deel van Zeeland bevrijd door geallieerde soldaten.

Hulp

Er is veel schade in steden als Middelburg en Vlissingen, maar ze kunnen nu in ieder geval weer in vrijheid Sinterklaas vieren. Sinterklaas wordt bij de intocht niet alleen geholpen door een Piet, maar ook door soldaten van de bevrijders.

Bekijk ook

In grote delen van Nederland zijn de Duitsers nog de baas. Daar wordt waarschijnlijk geen Sinterklaas gevierd. Op de plekken waar dit wel gebeurd, is het ook niet een echt groot feest. Er is een groot tekort aan voedsel en daarom zijn er bijvoorbeeld geen zakken vol met pepernoten.

Film

Canadese soldaten vinden het leuk om te zien hoe het bevrijde deel van Nederland wel Sinterklaas viert. Dit kennen ze helemaal niet, in Canada vieren ze alleen Kerstmis met de Kerstman. De soldaten filmen het Sinterklaasfeest in verschillende steden en laten dit aan elkaar zien.

De film van het Canadese leger zie je hieronder:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht