Truc met stofzuiger redt levens

De stad Den Haag is in november 1944 nog in handen van de Duitse bezetters. Soms gaan de Duitsers de wijken in om mensen op te pakken en naar Duitsland te sturen.

Slimme bewoners van Den Haag hebben een truc bedacht om erachter te komen wanneer de Duitsers eraan komen: met een stofzuiger.

Razzia's

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn mensen vaak bang voor een razzia. Tijdens een razzia pakken de Duitse bezetters in één keer heel veel mensen op.

Ze pakken mensen op van de straat en gaan bij huizen naar binnen. In november 1944 is er bijvoorbeeld een grote razzia in Rotterdam waar 50.000 mensen worden opgepakt. Zij worden naar Duitsland gestuurd, om daar te werken.

Al een tijdje is er geen elektriciteit meer voor inwoners in Den Haag. Maar ze hebben ontdekt dat de Duitsers de elektriciteit weer aanzetten als er een razzia begint. Slimme mensen hebben daarom het snoer van een stofzuiger in een stopcontact gestopt.

Als de elektriciteit wordt aangezet, horen ze dat direct doordat de stofzuiger gaat loeien. Grote kans dat er dan een razzia begint, dus mensen kunnen zich dan snel verstoppen.

Een vrouw met een stofzuiger
NOS
Naar overzicht