Veel boter en eieren gestolen van Duitse leger

Mensen uit het verzet hebben in Enkhuizen duizenden kilo's eten gestolen. Het gaat om meer dan 15.000 eieren, 1300 kilo worst en meer dan 1000 kilo boter. De dieven hebben een opslagplaats overvallen, het voedsel in boten gelegd en zijn snel weggevaren.

Honger

Veel mensen in Noord-Holland hebben honger. Er is te weinig eten, omdat het al jaren oorlog is. Ook kan het eten moeilijk worden vervoerd, omdat er geen treinen meer rijden. Sommige mensen stelen eten, omdat ze geen andere mogelijkheid zien.

De Duitsers zijn natuurlijk erg boos over de diefstal. Ze willen dat de voorraad weer wordt aangevuld. Álle bewoners van de stad moeten meehelpen en eten inleveren. Waarschijnlijk gaat dit niet lukken, want mensen hebben al erg weinig voor zichzelf.

De inwoners van Enkhuizen krijgen tot 23 november om het voedsel weer aan te vullen. Rijke mensen in de stad zijn nu geld aan het inzamelen om dat dan maar aan de Duitsers te geven.

Verzet

De dieven zijn mensen uit het verzet. Dat zijn Nederlanders die zich verzetten tegen de Duitsers. Ze helpen mensen die zijn ondergedoken en zitten Duitse soldaten dwars. Dat moet allemaal stiekem, want het is verboden (en levensgevaarlijk) om tegen de Duitsers in te gaan.

Naar overzicht