Nederlandse minister-president na jaren weer in Nederland

Na jaren van oorlog komt de baas van Nederland op 25 november 1944 weer terug naar zijn land. Minister-president Pieter Gerbrandy heet hij.

Toen de oorlog begon, in 1940, is hij gevlucht naar Engeland. In Londen heeft hij zich samen met andere ministers bezig gehouden met Nederland.

Vliegtuig

Nu een deel van Nederland bevrijd is, is het voor de minister-president weer mogelijk om veilig een kijkje te nemen. Met een vliegtuig reist hij van Londen naar Eindhoven.

In de video hieronder zie je beelden van het bezoek van minister-president Gerbrandy:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Samen met vier ministers wil Gerbrandy kijken hoe het gaat in het land. Hij bezoekt verschillende dorpen en steden, praat met mensen, gaat naar kerken en vergadert met burgemeesters.

Regering tijdens de oorlog

Tijdens de oorlog is Duitsland de baas in ons land. Zij bepalen de regels en wetten. De Nederlandse regering is gevlucht, naar een gebied waar de Duitsers niet zijn: Londen.

Ook de koninklijke familie is uit Nederland gevlucht. In het buitenland houden ze zich bezig met de situatie in Nederland. Af en toe geven de koningin en de minister-president een speech op een geheime radiozender.

Ook houdt de regering zich alvast bezig met plannen voor als de oorlog voorbij is. Ze bedenken straffen voor Nederlanders die de Duitsers hebben geholpen en praten over hoe Nederland na de bevrijding moet worden bestuurd.

Koningin Wilhelmina is nog in Londen. Ze mocht nog niet naar Nederland, omdat grote delen nog niet zijn bevrijd. De koning van Engeland heeft een paar weken hiervoor al wel een bezoek gebracht aan ons land, hij ging naar soldaten van de bevrijders.

Bekijk ook

Naar overzicht