Bijzondere tekeningen uit een kamp in Nederlands-Indië

Honderden Nederlanders zitten in november 1944 opgesloten in een kamp aan de andere kant van de wereld. Kamp Brastagi, op het eiland Sumatra in Nederlands-Indië, is een kamp van het Japanse leger.

In het kamp zitten veel kinderen en moeders opgesloten.

Jappenkamp

De Tweede Wereldoorlog is niet alleen in Europa. In Azië wordt ook oorlog gevoerd. Daar wil Japan een groot Aziatisch rijk stichten. In maart 1942 vielen de Japanners Indonesië aan, dat heette toen nog Nederlands-Indië.

Het was een kolonie van Nederland en er woonden veel Nederlanders. De Japanners sluiten veel Nederlandse mensen op in kampen. De mannen apart van de vrouwen. Jonge kinderen mochten bij hun moeder blijven.

De kampen worden ook wel Jappenkampen genoemd. Er was weinig eten en de gevangenen werden slecht behandeld. In dit soort kampen komen duizenden mensen om het leven. Hier lees je meer over de oorlog in Nederlands-Indië.

Joke van 15 zit met haar moeder opgesloten in kamp Brastagi. Het leven is zwaar, er is weinig eten en het kamp is niet schoon. Joke heeft haar tekenspullen meegenomen en begint tekeningen te maken van het leven in het kamp. Daardoor is goed te zien hoe het leven was in zo'n kamp.

Er zijn hutten waar de mensen slapen. Buiten staan hekken met prikkeldraad. Dat zie je op de tekening hieronder.

Kamp Brastagi Nederlands-Indië buiten
Collectie Museon

Joke tekent ook hoe het binnen in de slaapzaal is. Vrouwen en kinderen zitten bij hun slaapplaatsen. Er is weinig ruimte om je spullen op te bergen, dus de vrouwen hebben planken opgehangen met touw om spullen te kunnen neerzetten.

Joke vertelde erbij dat er veel beestjes in de hutten waren, zoals rode mieren.

Kamp Brastagi slaapzaal Nederlands-Indië
Collectie Museon

De WC's staan in een los gebouw. Het ziet er op de tekening een beetje rommelig uit. Ook zie je dat veel mensen buiten lopen.

Kamp Brastagi Nederlands-Indië Toiletten
Collectie Museon

Het is dan wel aan de andere kant van de wereld, er hangt toch een Nederlandse vlag in het kamp.

Kamp Brastagi Nederlands-Indië barak
Collectie Museon

Er is ook een school op het terrein van het kamp. Op de tekening van Joke zijn veel kinderen te zien. Voor het gebouw kun je rook zien. Dat is waarschijnlijk van plekken waar mensen aan het koken zijn.

Kamp Brastagi Nederlands-Indië school
Collectie Museon

Na de oorlog in Nederlands-Indië worden de Nederlanders vrijgelaten uit de kampen. De Japanse bezetter is verslagen.

Een paar jaar na de oorlog worden de Indonesische mensen zelf de baas in hun land. Dat noemen ze voortaan Indonesië. Veel Nederlanders verhuizen daarna naar Nederland.

Naar overzicht