Slimme truc: Duitsers in de val gelokt met luidsprekers

Met een slimme truc hebben legers van de bevrijders ervoor gezorgd dat de plaats Blerick in Limburg op 3 december 1944 ook vrij werd. Ze gebruikten daarvoor geluidsopnames en luidsprekers. Het is een spannend plan en het werkt!

Verstopt

De Duitsers willen Blerick niet kwijt. Ze hebben soldaten neergezet op geheime plekken in de buurt en ze houden de omgeving goed in de gaten. Voor de bevrijders is het dus lastig om dichterbij te komen, want ze weten niet waar de Duitsers precies zijn.

Geluiden in het bos

Een commandant van de bevrijders heeft een truc bedacht om erachter te komen waar de vijand zit. Hij legt luidsprekers in een bos in de buurt neer en zorgt ervoor dat er geluiden worden afgespeeld van rijdende tanks.

Zo lijkt het voor de Duitsers net alsof er tanks aankomen van de bevrijders. En dan gebeurt het: de Duitse soldaten schrikken van de tankgeluiden en vallen de luidsprekers aan.

Plek bekend

Nu weten de bevrijders precies waar de Duitsers zijn. En kunnen ze vanuit een andere kant de aanval inzetten. De Duitsers worden verrast en na twee dagen vechten is Blerick helemaal vrij. De Duitse soldaten die er nog zijn, worden opgepakt.

Duitse soldaten in Blerick worden opgepakt
Hollandse Hoogte
Naar overzicht