Waarom schiet het niet echt op met de bevrijding?

De bevrijders zijn op 7 december 1944 ongeveer twee maanden in Nederland. Iedereen hoopte dat ons land snel bevrijd kon worden, maar dat valt een beetje tegen.

De bevrijders hebben delen van Limburg, Brabant en Zeeland bevrijd, maar het grootste deel van het land is nog in handen van de Duitsers. Het lijkt alsof de bevrijding van Nederland stilstaat.

Hoe komt dit?

Superveel soldaten uit vrije landen als Groot-Brittanniƫ en de Verenigde Staten zijn al maanden aan het vechten tegen het Duitse leger. Dit gebeurt niet alleen in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Frankrijk, Belgiƫ en Duitsland zelf. De soldaten zijn moe en verzwakt. Ook zijn bij de gevechten veel spullen kapot gegaan.

En de Duitsers zijn nog sterker dan iedereen dacht. Het is bijvoorbeeld niet gelukt om Arnhem te bevrijden. De bevrijders proberen nu eerst om de Duitse soldaten in Duitsland zelf aan te vallen.

Niet alleen in Nederland is het oorlog in 1944. Ook in veel landen om ons heen hebben de Duitsers de macht overgenomen.

De bevrijding begint in Frankrijk. Daar kwamen in de zomer veel boten met soldaten van de bevrijders, de geallieerden. Ze kwamen vanuit Engeland gevaren. Sindsdien hebben ze al veel plekken bevrijd: Parijs, Brussel en ook de delen van Nederland die je op de kaart hierboven ziet.

Er wordt nog wel gevochten in Nederland. Een paar dagen geleden is bijvoorbeeld de plaats Blerick in Limburg bevrijd. Een legeraanvoerder uit Schotland bedacht een slimme truc met luidsprekers om de Duitsers te misleiden.

Bekijk ook

Er is ook ander goed nieuws. Eind november 1944 konden de geallieerden de haven van Antwerpen voor het eerst gebruiken. Dat is handig, want zo kunnen ze makkelijker soldaten, vechtspullen en voedsel hier naartoe sturen.

De komende tijd gaan de bevrijders hun voorraad aanvullen, zodat ze hopelijk snel weer verder kunnen vechten in bezette delen van het land.

Bekijk ook

Het wordt steeds kouder in Nederland, de winter komt eraan. Veel mensen hebben honger en zijn teleurgesteld dat de bevrijding zo langzaam gaat. De komende maanden worden voor iedereen zwaar. Voor de mensen in bevrijd gebied, voor de mensen in bezet gebied, en voor alle soldaten.

Naar overzicht