Eerste schip van bevrijders naar haven Antwerpen

Een schip vaart op 26 november 1944 de haven van Antwerpen binnen. Dat lijkt geen bijzonder nieuws, maar het is een grote stap in de bevrijding. Het is namelijk een schip van de bevrijders. En het is voor het eerst dat dat is gelukt!

Scheelt veel tijd

De haven van Antwerpen is een belangrijke plek voor de legers die Nederland proberen te bevrijden. Want ze willen graag spullen, eten, mensen en brandstof vervoeren naar de soldaten. Dat ging eerst via een haven in Frankrijk. Maar die lag veel verder weg, waardoor het vervoer erg lang duurde. Nu schepen naar Antwerpen kunnen varen, scheelt dat veel tijd.

De haven van Antwerpen is al een tijdje bevrijd, in september gebeurde dit al. Maar de route naar de haven was nog wekenlang in handen van de Duitsers. Om in de haven van Antwerpen te komen, moet je namelijk via de Westerschelde, in Zeeland. Dit gebied is pas op 8 november bevrijd. Daarna hebben de geallieerden keihard gewerkt om het water veilig te maken. De Duitsers hadden namelijk mijnen achtergelaten.

Aan boord van het eerste schip is brandstof en voedsel, maar ook geweren en zelfs tanks. Nadat de spullen met takels en paarden aan land zijn gebracht, is het even tijd voor feest. Dit zie je in de video hieronder:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Eerder vertelden we je in deze video waarom de haven van Antwerpen zo belangrijk is voor de bevrijders:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht