Francien is de eerste vrouwelijke militair van Nederland

Voor het eerst is er een vrouw bij het Nederlandse leger gegaan. Het is de Francien de Zeeuw van 22 jaar. Ze krijgt op 18 december 1944 haar uniform en een matrozenpet. Dat zie je in de video hierboven.

Voor die tijd mochten vrouwen niet bij het leger. Dat was alleen voor mannen. Maar Francien heeft handtekeningen ingezameld van allemaal vrouwen die graag bij het leger wilden. Toen heeft koningin Wilhelmina gezegd dat het voortaan mocht.

Londen

De training is in Londen, omdat het in Nederland nog te onveilig is. Tijdens de training leert ze samen met andere vrouwen hoe het leven in de marine is. Engelse vrouwen worden daar ook getraind om in het leger van Groot-Brittanniƫ te werken.

Francien de Zeeuw
NIMH

Sommige mensen hebben kritiek. Ze vinden dat vrouwen niet mogen vechten of zelfs helemaal niet in het leger mogen.

Mensen van de kerk zeggen bijvoorbeeld dat vrouwen zich bezig moeten houden met het gezinsleven, in plaats van het leger. En ze vinden het maar niks dat vrouwen bezig zijn met techniek en in vrachtwagens rijden.

Toch zullen meer vrouwen zich aanmelden voor het leger. Ze hebben hun eigen afdeling: de Marine Vrouwenafdeling. Uiteindelijk gaan ze niet in Nederland vechten voor de bevrijding, maar wel in Nederlands-Indiƫ. Daar is het ook oorlog in 1944.

Naar overzicht