Veel boeren zijn hun koeien kwijt

De kranten staan in december 1944 vol met nieuwsberichten over de oorlog. Maar er staan ook oproepjes in. Van boeren bijvoorbeeld, die op zoek zijn naar hun koeien, paarden en schapen.

“Wie kan mij inlichtingen geven over het tijdens het oorlogsgeweld weggelopen of gestolen vee? ”

Een boer uit Brabant in de krant

Sommige dieren zijn erg geschrokken van de gevechten en zijn weggelopen en daarna verdwaald. Maar andere dieren zijn expres meegenomen.

Gestolen

Groepen Duitse soldaten worden door de bevrijders weggejaagd. Als ze terug naar Duitsland gaan, nemen ze soms dieren mee. Dat zie je op de foto hieronder.

Duitse soldaten nemen een koe mee
NIOD

Maar niet alleen de Duitsers stelen boerderijdieren. Ook Nederlanders doen dat. Omdat ze honger hebben bijvoorbeeld. Er is erg weinig te eten, dus sommige mensen stelen stiekem een koe uit de wei. Voor de melk, of om te slachten.

Goed nieuws

In de kranten staan ook advertenties van mensen die een dier gevonden hebben. Ze vragen zich af van welke boer een bepaalde koe is. En nog meer goed nieuws: bevrijders vinden in Duitsland soms honderden gestolen koeien, paarden, varkens en schapen terug. Die brengen ze dan in een optocht terug naar Nederland.

Naar overzicht