Vrieskou zorgt voor nog meer honger

Het is winter en dat merken de mensen die in 1944 leven. Het is al een week aan het vriezen. Dat is slecht nieuws voor Nederlanders die honger hebben. Als de rivieren bevriezen, dan lukt het niet meer om eten te vervoeren met boten.

Treinen en boten

Er is niet genoeg eten voor iedereen in de winter van 1944. Dat komt doordat het oorlog is in ons land. Een deel van Nederland is al bevrijd, maar een groot deel nog niet. Er is veel honger. Mensen die met treinen werken zijn aan het staken. Ze willen de Duitse soldaten dwarszitten, maar hierdoor kan er ook maar weinig voedsel worden vervoerd.

Als de rivieren bevriezen, kan er ook geen eten meer worden vervoerd over het water. Daardoor krijgen nog meer mensen honger.

Eerder dit jaar is er een groot schip met voedsel van Texel naar Amsterdam gevaren. Dat kan niet meer als het hard blijft vriezen.

Bekijk ook

Mensen worden nu wanhopig. Ze hebben honger, maar kunnen nergens genoeg eten krijgen. Duizenden mensen uit grote steden gaan lopend op zoek naar wat voedsel op het platteland. Dit worden de 'hongertochten' genoemd. Ze lopen dagenlang rond met zakken en karren.

Het zijn zware tochten. Want het is modderig, koud en heel nat. Op sommige plekken zijn wegen overstroomd. Dan moeten mensen door het koude water lopen. En niet iedereen vindt ook echt eten.

Op veel boerderijen is niets meer te krijgen. Soms hebben ze mazzel, en vinden ze een plek waar nog eten is. Boeren proberen mensen te helpen, maar willen natuurlijk ook genoeg houden voor zichzelf.

Mensen gaan op hongertocht
Anefo - Nationaal Archief
Naar overzicht