Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Sneeuwpret met bevrijders, maar in Maastricht is sleeën verboden

Aan het eind van het jaar 1944 is het flink aan het vriezen. Er ligt ijs op de sloten en er is sneeuw gevallen. In bevrijde delen van Nederland kunnen kinderen hier wel van genieten.

In Limburg doen Canadese militairen bijvoorbeeld een wedstrijdje sleeën met Nederlandse kinderen. En ook volwassenen gaan naar buiten. Ze doen de schaatsen aan en rijden een rondje op de bevroren plassen.

Problemen door de kou

De kou zorgt niet alleen voor pret. Er zijn ook grote problemen doordat sloten en kanalen bevriezen. Boten met voedsel kunnen dan niet varen. Mensen uit grote steden gaan lopend op zoek naar eten.

Bekijk ook

Het is fijn dat kinderen even plezier kunnen hebben, maar ze moeten wel blijven opletten. De politie zegt dat kinderen op de slee moeten uitkijken voor rijdende auto's van het leger. Die auto's rijden soms erg hard en mensen zijn in die tijd niet gewend aan al die auto's. Er gebeuren soms ongelukken.

In Maastricht is sleeën daarom zelfs verboden. Op sommige plekken wordt zand gestrooid zodat je er niet meer kunt glijden in de sneeuw.

Naar overzicht